Wanneer ben je alcoholist? 

Eigenlijk is niemand een ‘alcoholist’, maar je kan wél een alcoholverslaving hebben. Je identiteit is namelijk niet verbonden aan je verslaving. Wij gebruiken daarom liever de term alcoholisme: een verslaving aan alcohol, waarbij willen drinken is veranderd in moeten drinken. Dit is niet iets wat direct opvalt, want het drinken van alcohol is zo ingeburgerd in onze samenleving dat het niet per se aan een verslaving gelinkt wordt. Daarom geven we in deze blog een aantal tips om een alcoholverslaving te herkennen bij jezelf of iemand anders. Want een alcoholverslaving kan op de lange termijn grote gevolgen hebben voor je gezondheid en je omgeving. 

Wat is alcoholverslaving?

Als je een alcoholverslaving hebt, dan voel je een constante drang naar of behoefte aan alcohol. Dit komt doordat alcohol een verdovende werking heeft op je brein, waardoor je meer ontspannen wordt. Een gevoel dat veel mensen prettig vinden en soms zelfs nodig hebben om even te ontsnappen aan de realiteit van het alledaagse leven. En juist hierdoor is alcohol zo verslavend. Want hoe vaker je alcohol drinkt, hoe langer het duurt voordat je dit ontspannen gevoel krijgt. Je lichaam went namelijk aan de alcohol en heeft steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen. Hierdoor kan een alcoholverslaving al in een relatief korte tijd ontstaan.  

Wanneer heb je een alcoholverslaving? 

Heb je zelf al eens geprobeerd om te minderen of helemaal te stoppen met drinken, maar kon je niet doorzetten omdat je last kreeg van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, zweten, rusteloosheid en slapeloosheid? Dan is de kans groot dat je een alcoholverslaving hebt ontwikkeld. Dit erkennen is één van de moeilijkste dingen die er is. Maar wel essentieel om je alcoholverslaving te doorbreken. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij.  

Bij Reconext hebben we inmiddels al veel mensen geholpen met hun verslaving. Onze unieke methode richt zich niet alleen op klinische, theoretische sessies, maar ook op het toepassen van deze kennis in de praktijk. Tijdens de behandeling trekken we dan ook regelmatig de natuur in. Want door tijd door te brengen in de natuur kun je niet achteroverleunen, maar moet je zelf aan de slag. Dé manier om weer in verbinding te komen met jezelf en je omgeving.  

Alcoholverslaving symptomen

De symptomen van een alcoholverslaving zijn soms lastig te herkennen, want het gebruik van alcohol wordt door de meeste mensen gezien als normaal. Hierdoor heb je soms al een alcoholverslaving ontwikkeld zonder dat je het doorhebt. Want wanneer drink jij of iemand in je omgeving te veel? Hier is geen vaste regel voor. Wél kunnen we een aantal alcoholverslaving symptomen voor je uitlichten zodat je een duidelijker beeld krijgt van wat een alcoholverslaving met je lichaam, geest en sociale omgeving doet. 

3 tips om een alcoholverslaving te herkennen:

1. Je merkt dat iemand op afwijkende tijden drinkt of meer drinkt dan normaal. Vraag je hiernaar? Dan wordt dit vaak uit schaamte ontkend. Ook kan het zijn dat iemand de geur van alcohol probeert te verbloemen of bepaalde gelegenheden ontwijkt, waardoor een sociaal isolement ontstaat.

2. Als je een alcoholverslaving hebt dan kun je last krijgen van stemmingswisselingen en soms zelfs verward of uitgeput overkomen. Alcohol heeft namelijk een negatief effect op de slaapkwaliteit, waardoor het lastiger wordt om normaal te functioneren en afspraken na te komen. 

3. Alcohol staat op nummer één. Hierdoor is er in sommige gevallen minder aandacht voor persoonlijke hygiëne en uiterlijke verzorging. Ook kan het zijn dat iemand in korte tijd heel veel afvalt of juist aankomt. Want mensen met een alcoholverslaving houden er vaak slechte eetgewoontes op na.