Alcoholverslaving

Een alcoholverslaving begint vaak onschuldig. Want laten we eerlijk zijn; bijna iedereen drinkt toch wel eens een drankje? Tijdens een feestje of omdat het weekend is? Omdat je deze week zo hard gewerkt hebt, of gewoon, ter ontspanning? Alcohol is een sociaal geaccepteerd middel, waardoor een alcoholverslaving er vaak langzaam insluipt. Mede hierdoor is alcoholverslaving een van de meest voorkomende verslavingen ter wereld.

Gevolgen alcoholverslaving

Ondanks dat het gebruik van alcohol in eerste instantie vaak zorgt voor een goed gevoel, zijn de gevolgen van alcoholverslaving bijna altijd nadelig. Bij het drinken van alcohol kom je namelijk in een roes terecht. Een gevoel dat voor veel mensen prettig is én werkt als een stimulans om te blijven drinken. Na verloop van tijd zul je echter meer alcohol moeten drinken om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor kun je op de lange termijn last krijgen van mentale en/of fysieke klachten, maar ook in een sociaal isolement terecht komen. Dit maakt het vaak nóg lastiger om hulp te vragen bij alcoholverslaving.   

Mogelijke gevolgen van alcoholverslaving: 

  • Méér of juist minder eetlust  
  • Vertraagde ademhaling (alcoholverslaving kan je ademhaling zelfs stoppen) 
  • Vermindering van de motoriek, reactiesnelheid en het kortetermijngeheugen 
  • Lichamelijke afhankelijkheid: zonder alcohol krijg je het gevoel dat je niet goed functioneert 
  • Ontwenningsverschijnselen zoals trillen, zweten, slapeloosheid, rusteloosheid, angstig zijn en depressie 

Behandeling alcoholverslaving

Reconext biedt gepersonaliseerde hulp bij alcoholverslaving. Samen met jou kijken we naar de juiste behandeling voor jouw alcoholverslaving. Zo is er ook aandacht voor de band met je partner, familie of vrienden. En heb je behoefte aan extra begeleiding op andere vlakken? Dan helpen we je daar graag mee verder. Want door verder te kijken dan alleen je alcoholverslaving, verkleinen we samen de kans dat je in de toekomst terugvalt in je alcoholverslaving. Daarnaast nodigen we je binnen 24 uur uit voor een intakegesprek en zijn onze wachttijden minimaal. 

Dit verwachten we van jou:

Je neemt vrijwillig deel aan de behandeling van je alcoholverslaving. 

  • Tijdens de behandeling mag je niet onder de invloed zijn van alcohol of andere middelen
  • Je staat open voor een alternatieve behandeling van je alcoholverslaving waarbij praktijk en theorie samenkomen in de natuur, ongeacht de weersomstandigheden. 
  • Je bent bereid om buiten je comfortzone te treden tijdens individuele en groepssessies.
    Denk bijvoorbeeld aan het openlijk spreken over je alcoholverslaving of het leren mediteren, zodat je meer in contact komt met je gevoel.