Wanneer ben je verslaafd aan drugs?

Het is steeds lastiger om te weten wanneer je verslaafd bent aan drugs. Want het gebruik van drugs wordt steeds normaler in onze samenleving. Maar waar ligt de scheidingslijn tussen normaal, recreatief gebruik en een verslaving? Hoewel we hier niet een eenduidig antwoord op hebben – iedere persoon, iedere drug én iedere situatie is verschillend – zijn er wel bepaalde signalen die een teken kunnen zijn dat je drugsverslaafd bent. 

Wat is een drugsverslaving?

Als je een drugsverslaving hebt dan móet je gebruiken om normaal te kunnen functioneren. Een drugsverslaving kenmerkt zich namelijk door lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Want niet alleen de drang om te blijven gebruiken wordt steeds groter, je lichaam gaat ook ontwenningsverschijnselen vertonen als je niet óf minder gebruikt.  

Daarnaast zorgt gewenning ervoor dat je steeds vaker en steeds meer moet gebruiken om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor word je steeds meer afhankelijk van je drugsverslaving en verlies je de controle. Ben je verslaafd aan drugs, dan is ‘willen’ gebruiken veranderd in ‘moeten’ gebruiken. 

Hulp bij drugsverslaving

Reconext GGZ is een kleinschalige organisatie die hulp biedt bij drugsverslaving. Hierdoor kunnen we écht naar jou als persoon kijken. Niet op de traditionele klinische manier, maar door verder te kijken dan alleen jouw drugsverslaving. Zo is er ook aandacht voor de band met je partner, familie of vrienden. Want jouw verslaving heeft ook effect gehad op hen.  

Daarnaast combineren we theorie met praktijk in een natuurlijke behandelsetting. Want door tijd door te brengen in de natuur en actief aan de slag te gaan, krijg je meer inzichten en word je zelfbewuster. Dé basis voor duurzaam herstel, zodat je in de toekomst minder kans hebt om terug te vallen in je drugsverslaving. 

Symptomen drugsverslaving 

Een drugsverslaving herkennen én erkennen is niet altijd even makkelijk. Heb je bijvoorbeeld een regelmatige drang naar een middel? Voel je je negatief wanneer je geen drugs gebruikt? Dan is de kans groot dat je een drugsverslaving hebt. Het is ook lastig om de symptomen van een drugsverslaving te herkennen bij een ander. Uit schaamte wordt het gebruik namelijk vaak verdoezeld. Hierdoor kunnen er financiële of sociale problemen ontstaan, waardoor iemand in een sociaal isolement terecht kan komen. Want als je een drugsverslaving hebt doe je er alles aan om deze in stand te houden. 

De lichamelijke symptomen van een drugsverslaving zijn afhankelijk van het type drugs dat je gebruikt: 

 • Stimulerende drugs 
  Door stimulerende drugs zoals cocaïne, amfetamine of MDMA voel je je vaak energieker en alerter. Je pupillen worden groter, je hartslag versnelt en je kan ook meer gaan zweten.  
   
 • Verdovende drugs 
  Gebruik je verdovende drugs zoals opiaten (heroïne), GHB of slaapmiddelen? Dan kom je juist in een kalmerende en ontspannen roes terecht. Je hartslag vertraagt waardoor je overmand wordt door slaperigheid en moeite krijgt met ademhalen. Later kan ook je eetlust toenemen. 
   
 • Bij bewustzijn veranderende drugs zoals Cannabis, LSD, MDMA, Paddo’s of inhalantia zie je de wereld in een ander daglicht. Met in het meest extreme geval hallucinaties. Voor je lichaam betekent dit dat je hartslag versnelt en je bloeddruk verhoogt.