Verslavend gedrag
Bij verslavend gedrag heeft je brein bepaalde gedachten en gevoelens van geluk gelinkt aan een gewoonte. Hierdoor kan het mentaal én fysiek onprettig zijn als je bepaalde handelingen níet uitvoert. Veel mensen met een gedragsverslaving hebben dan ook last van dwingende gedachten, waardoor een bepaalde handeling keer op keer uitgevoerd moet worden om normaal te kunnen functioneren. Een gedragsverslaving wordt daarom ook wel eens een procesverslaving genoemd.
Hoe werkt een gedragsverslaving?
Net als bij een verslaving aan middelen, treedt er bij gedragsverslaving een sterke drang tot herhaling op. Het vrijkomen van dopamine zorgt namelijk voor een natuurlijke beloning die verslavend kan zijn. Dit zorgt ervoor dat je geestelijk afhankelijk wordt van bepaalde routines of gewoontes. En hoewel je lichamelijk niet afhankelijk wordt van de inname van bepaalde middelen, kun je wel fysieke pijn ervaren als je bepaald verslavend gedrag niet uitvoert. Hierdoor is het erg moeilijk om een gedragsverslaving te doorbreken.
Soorten gedragsverslaving die wij behandelen
Er zijn verschillende soorten gedragsverslavingen, waardoor je de grip op je leven kunt verliezen. Maar dit hoeft uiteraard niet per se het geval te zijn. Pas wanneer bepaald gedrag of bepaalde handelingen extreem of dwangmatig worden, heb je last van een gedragsverslaving. Waarom de een wel en de ander geen gedragsverslaving ontwikkelt is nog niet helemaal duidelijk. Toch zien we vaak dat verslavend gedrag ontstaat vanuit een gevoel waarbij je de realiteit wil ontvluchten.
Soorten gedragsverslaving die wij behandelen:
- Eetverslaving
- Seksverslaving
- Gokverslaving
- Gameverslaving
- Werkverslaving
- Koopverslaving
- Internetverslaving
- Social media verslaving
Behandeling gedragsverslaving
Iedere verslaving is verschillend, daarom is er niet één enkele behandeling die werkt voor iedere gedragsverslaving. Daarnaast zijn veel vormen van verslavend gedrag zo geïntegreerd in onze samenleving dat simpelweg stoppen met bepaald gedrag niet mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een internet- of werkverslaving.
Daarom stellen we samen met jou een persoonlijk behandelplan op. Hoe dat in zijn werk gaat? Na je aanmelding nodigen we je binnen 24 uur uit voor een intake. Vervolgens gaan we samen op zoek naar een behandeling die voor jou werkt. We kijken hierbij verder dan alleen je gedragsverslaving. Zo is er bij onze unieke behandeling voor gedragsverslaving ook aandacht voor de band met je partner, vrienden of familie. Sta je achter het plan dat we samen opgesteld hebben? Dan kan je binnen één tot drie weken starten met de behandeling. Bekijk onze actuele wachttijden.
Dit verwachten wij van jou:
- Je neemt vrijwillig deel aan de behandeling van je gedragsverslaving.
- Vóór de behandeling worden er duidelijke afspraken gemaakt over of en hoe bepaald gedrag nog uitgevoerd mag worden tijdens de behandeling.
- Je staat open voor een alternatieve behandeling van je gedragsverslaving waarbij praktijk en theorie samenkomen in de natuur, ongeacht de weersomstandigheden.
- Je bent bereid om buiten je comfortzone te treden tijdens individuele en groepssessies. Denk bijvoorbeeld aan het openlijk spreken over je gedragsverslaving of het leren mediteren, zodat je meer in contact komt met je gevoel.