Drugsverslaving

Drugsgebruik wordt in Nederland steeds meer geaccepteerd. Voor cannabis was dit al langer zo, maar sinds kort is ook het gebruik van harddrugs steeds ‘normaler’. Af en toe een lijntje of een pilletje lijkt hierdoor vrij onschuldig, maar dat is het niet. Want zelfs als je af en toe drugs gebruikt, kun je grote schade aanrichten aan je hersenen en je lichaam. Daarnaast ontwikkel je vaak een drugsverslaving zonder dit te beseffen. Want het gevoel krijgen dat je niet meer ‘wil’, maar ‘moet’ gebruiken duurt vaak lang. 

Verslavende drugs 

Ondanks dat er verschillende soorten drugs bestaan, zijn alle drugs verslavend. Drugs komen namelijk via de bloedsomloop jouw lichaam binnen en hebben hierdoor een directe invloed op je hersenen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en je gevoelens veranderen. Het precieze effect is afhankelijk van het soort verslavende drugs dat je gebruikt. Zo zijn er stimulerende, verdovende of bewustzijn veranderende drugs. Maar ook het gebruik van medicatie (farmaceutische drugs) kan verslavend werken. Welke soort drugs je gebruikt bepaalt mede hoe groot de kans is dat je een drugsverslaving ontwikkelt. 

Tekenen dat je hulp nodig hebt bij drugsverslaving:
Je bent niet altijd eerlijk over je drugsgebruik 

  • Zonder drugs krijg je het gevoel dat je niet goed functioneert  
  • Je voelt je vaak somber, negatief, nerveus, angstig, paniekerig of depressief  
  • Lichamelijke klachten zoals een constant gevoel van uitputting, verminderde weerstand, hoge bloeddruk, de ontwikkeling van hart- en vaatziektes of zelfs hersenschade 
  • Je hebt zelf al (zonder succes) geprobeerd om te stoppen of minderen met drugs 

Behandeling drugsverslaving

Hoe langer je wacht met hulp zoeken voor jouw drugsverslaving, hoe moeilijker het wordt om je verslavingspatroon te doorbreken. Zolang je gebruikt zullen de fysieke, mentale en/of sociale problemen alleen maar erger worden. Bij Reconext kun je direct terecht: binnen 24 uur nodigen we je uit voor een intakegesprek waarna de behandeling van je drugsverslaving van start kan gaan.  

Hoe jouw behandeling er precies uit gaat zien, dat bepaal je zelf. Want niet je drugsverslaving, maar jij staat centraal. Zo komt tijdens de intake ook de relatie met je naasten aan bod en kun je aangeven waar je wél en géén behoefte aan hebt. 

Onze voorwaarden: 
Je neemt vrijwillig deel aan onze behandeling voor drugsverslaving. 

  • Tijdens de behandeling mag je niet onder de invloed zijn van drugs of andere middelen. 
  • Je staat open voor een alternatieve behandeling van drugsverslaving waarbij praktijk en theorie samenkomen in de natuur, ongeacht de weersomstandigheden. 
  • Je bent bereid om buiten je comfortzone te treden tijdens individuele en groepssessies. Denk bijvoorbeeld aan het openlijk spreken over je drugsverslaving of het leren mediteren, zodat je meer in contact komt met je gevoel.