Middelenverslaving

Wat is middelenverslaving?

Je spreekt van een middelenverslaving bij verslaving aan stoffen. Hieronder vallen alle drugsverslavingen en alcoholverslaving. Elke verslaving kenmerkt zich door een sterke drang tot herhaling. Daarnaast treden gewenning en een verlies aan controle op. Er zijn wel verschillen tussen gedrags- en middelenverslaving; de directe invloed op het brein is vaak sterker bij gebruik van middelen. Ook is het risico op lichaamsschade veel groter. Er wordt ook verschil tussen geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid gemaakt. Geestelijke afhankelijkheid zorgt voor haast onweerstaanbare gedachten en gevoelens; het gevolg is de drang naar gebruik. Lichamelijke afhankelijkheid veroorzaakt ontwenningsverschijnselen bij onthouding. Middelenverslaving kent ook verschillende categorieën.

Middelenverslaving in categorieën

Verslaving aan stimulerende middelen

Stimulerende middelen leveren energie. Ze veroorzaken een energiek en alert gevoel. Voorbeelden zijn XTC, cocaïne en amfetamine (speed), maar ook cafeïne en nicotine. Gebruik van deze middelen eist zijn tol op lichamelijke gebied, vooral bij een langdurige middelenverslaving. Zo eisen deze middelen een snel lichamelijk energieverbruik, waardoor de gebruiker zich later vaak uitgeput voelt. Er kan ook sprake van duizeligheid en hoofdpijn zijn.

Verslaving aan verdovende middelen

Dit zijn de middelen die het bewustzijn verlagen, ze veroorzaken een ontspannen en rustig gevoel. Voorbeelden zijn slaapmiddelen, GHB en heroïne. Ook alcohol behoort tot deze categorie.

Verslaving aan bewustzijn veranderende middelen

Gebruik van deze middelen zorgt voor een andere belevenis van het hier en nu. Voorbeelden zijn cannabis, paddo’s of LSD. Ook inhalantia vallen in deze categorie. Dit zijn snuifmiddelen zoals aceton (nagellakremover) en ether (lijm). Gebruik van inhalantia zorgt voor een diepe roes of slaap. Ook kan het hallucinerend werken.

Sommige middelen hebben meerdere werkingen. Zo kunnen ze in verschillende categorieën vallen. Ze hebben namelijk verschillende invloeden op de hersenen. Bovenstaande indeling is dan ook niet makkelijk te maken.

Voor middelen in deze categorieën geldt: Hoe langduriger het gebruik, hoe schadelijker. Ja, bij overmatig gebruik geldt dit ook voor cafeïne. De lichamelijke en mentale schade is per persoon verschillend. Ook is de mate waarin het wordt gebruikt bepalend. Een middelenverslaving dient zo snel mogelijk aangepakt te worden; langdurig gebruik leidt vaak tot ernstige, onomkeerbare schade.

Lees hier meer over de verschillende categorieën.

Soorten middelenverslaving

  • Alcoholverslaving
  • Cocaïneverslaving
  • Cannabisverslaving
  • Medicijnverslaving
  • Amfetamineverslaving
  • Ketamineverslaving
  • GHB verslaving
  • Heroïneverslaving
  • Crystal Meth verslaving
  • Lachgasverslaving
  • XTC / MDMA verslaving

Informatie en hulp

Twijfel je of jij of een naaste een verslaving heeft? Kijk dan hier voor meer informatie, of neem contact met ons op. Reconext GGZ biedt professionele hulp op maat.


Benieuwd naar de cijfers over middelenverslaving in Nederland? Klik dan hier.

Onze behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar

Bij Reconext vinden we dat iedereen recht heeft op een behandeling. Onze zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dus alleen je wettelijke eigen risico. Soms vergoedt een zorgverzekering echter niet alle kosten. Maak je geen zorgen: wij vragen géén eigen bijdrage voor onze behandeling, dus jij wordt nooit belast met deze kosten. Zo blijft onze verslavingszorg voor iedereen toegankelijk.
Direct aanmelden

Neem vrijblijvend contact met ons op

Wil je je aanmelden voor een behandeling bij ons? Vul dan het aanmeldformulier in. Voor je overige vragen kun je ons bellen, of hier een bericht achterlaten.